Kosenie na Jasenine

23.10.2014 09:00

V dňoch 23. - 24.10.2014 sa uskutočnili manažmentové práce v CHA Jasenina za účasti 5 dobrovoľných členov stráže prírody a 8 pracovníkov Správy CHKO Cerová vrchovina.

Tieto manažmentové práce napomáhajú k zachovaniu predmetu ochrany pôvodnej slatinno-rašelinnej vegetácie s výskytom  chránených rastlín a to rosičky okrúhlolistej, vstavačovca májového, páperníka pošvatého a iných.

Napriek nepriazni počasia v prvý deň prác sa pracovná skupina s chuťou pustila do práce, vybranú časť lokality pokosila, biomasu pohrabala a odnosila na kopy k okraju lokality.

Po príchode do obce nás čakal veľmi chutný guľáš z diviny a to vďaka šikovným kolegyniam - kuchárkam, ktorý si všetci účastníci akcie pochvaľovali o čom svedčilo to, že niektorí si dali dvojitú  a poniektorí i trojitú porciu.

Večer sme si družne posedeli a podebatovali  a to nielen na aktuálne problémy v strážnej službe, ale i na rôzne témy celospoločenského diania u nás i vo svete. Bližšie sme sa spoznali, vymenili skúsenosti a nabrali síl  do ďalšej práce.

Na druhý deň sme dokončili práce v CHA Jasenina, biomasu sme naložili a odviezli na traktore mimo plochu . A na obed sme si nenechali ujsť chuť na dobrý guľáš. Domov sme sa rozchádzali s pocitom dobre vykonanej práce ako aj s plánmi, čo a ako zlepšiť o rok, keď sa opäť stretneme na Jasenine.

Záverom chcem vysloviť všetkým zúčastneným vrelé poďakovanie, že sa tak s vervou popasovali s danými prácami a podmienkami a i za stáleho dažďa odviedli poctivý kus dobre vykonanej práce. 

 

                                                            V. Karola - strážca CHKO Cerová vrchovina

 

—————

Späť